Leesstuk: Water & vuur

Voor het NAPK (Nederlandse associatie voor podiumkunsten) schreef ik een jaar geleden de eerste ‘ nationale theatertekst’, Water & vuur. Het is een mozaïektheaterstuk in 3 bedrijven. 

Zoals het personage Rob zegt in de proloog:

Rob op. Richt zich rustig tot de zaal.

ROB
Hallo, welkom. Ik ben Rob, één van de personages van dit verhaal. In het stuk zelf val ik niet zo op – hoewel ik wel één uitgesproken moment heb – maar ik sta hier omdat Lotte-Rosa me gevraagd heeft wat dingen heel kort toe te lichten. Lotte-Rosa is trouwens… maar dat zien jullie vanzelf. Goed. Ik wil vertellen dat de hele handeling zich afspeelt op en in buurthuis ‘Het kompas’, een labyrintisch gebouw uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Behalve dan twee scènes bij Robert en Chiron thuis. En daar (wijst naar vrouw achter tafel met puzzel erop) zit Betty. Waar zij zich precies bevindt weet niemand. Ik wens iedereen veel plezier met ‘Water en vuur’.

Rob loopt – nog steeds even rustig – af.

Nationale Theatertekst, Malherbe en Polat

5 reacties

 1. Dag Don,

  Afgelopen zondag hebben wij in Oosterhout (een van de weinige theaters die er op 1 okt 2021 bij waren in Almere), Water en Vuur drie keer gespeeld met een cast van regionale acteurs in ons theater, De Schelleboom, in Oosterhout. Het stuk werd geweldig ontvangen door drie keer dertig gasten. Zoals je in je reactie van 5 oktober ook schrijft liep alles anders vanwege corona. Maar het enthousiasme om de theatertekst te adopteren is nooit verdwenen.
  Dank voor deze mooie tekst en we kijken uit naar de volgende nationale theatertekst waar we van begrepen dat jij die ook schrijft.

   1. We wachten in spanning af. En als jij het een ’toegift’ noemt, doen we de speciaal gemaakte banner van Buurthuis Het Kompas op ons pand nog even niet weg 😉

    Weet jij of Water en Vuur op meerdere plekken is gespeeld? Of voorzien ze jou niet van deze info?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *