Leesstuk: Puntgaaf

In het kader van het mooie project Stuk voor stuk schreef ik voor de Theatertroep de eenakter Puntgaaf. Over een bergbeklimmer die twee vreemde verschijningen ontmoet op de top van een hoge berg. Waanzin, werkelijkheid of doodsdrift?

Je kunt de hele tekst van Puntgaaf hier lezen (en downloaden).

FRED (als in een trance)
Het is wonderbaarlijk. Je klimt en klimt en klimt, tot je boven je nog alleen maar lucht ziet, ijle lucht, broze lucht, breekbare hemel. Alles is onderweg van je afgevallen. Wie je was, wie je bent, wat je ambities zijn, je dromen, je geheime verlangens. Dat alles is foetsie. Zeg ik foetsie? Ik zeg foetsie! Ik gebruik woorden die ik jaren geleden ben verloren, die ik – dacht ik – vergeten was. Mezelf heb ik lang en vol overtuiging gezien als een coherente constructie. Een mens uit één stuk. En nu? Hoe is het nu? Ik verbrokkel. Ik desintegreer. Ik ga foetsie. Er is nog zuurstof in mijn hersens, maar niet veel. Ik ben, ik was, ik word de berg. Wij zijn de Jungfrau. Jij en ik, goddeloze, vuige, beestachtige natuur. De top die ik bereikt heb zal tegelijk mijn finish zijn. Kan ik daar mee akkoord gaan? Fred Bremen, ga je daar mee akkoord? Een schilder van abstracte werken zei ooit: dat ik sterfelijk ben, wordt pas bewezen op het moment dat ik sterf. Of was het een auteur van met absint besprenkelde werken? Die overmoed, dat jij de enige zal zijn die onverwoestbaar bent, die ken ik. Kende ik. Nu wil ik foetsie. Wil ik verdwijnen. Wegzinken in de plooien van deze berg. Dan, zakken. Langzaam zakken in het granodiriet, in het gabbro, in het basalt. O, take me home sweet country road, take me home. Wie wil me hebben? O ontvang me. Ik leg mijn moeie hoofdje neer en ga.

enscenering: de Theatertroep
spel: Rosa Asbreuk, Roos Bottinga, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld en Nicoline Raadgever
schrijvers: Gustaaf Peek, Marijke Schermer, Jamal Ouariachi, Arie Storm, Tom Hofland, Iduna Paalman en Don Duyns
redactie: Josje Kraamer (Uitgeverij Querido) en Don Duyns
productie en marketing: Lolita Storm
foto: Jorn Heijdenrijk

Stuk voor stuk - foto: Jorn Heijdenrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *