Fuck Freddie Mercury

Begin 1987 opende Van Hall, een nieuwe concertzaal met eetgelegenheid aan Van Hallstraat 625 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, daar waar voorheen confectiefabriek J. Piller was gevestigd. Sinds 2005 staat op dat adres nieuwbouw.

Tekst: AK Bouwman.

Punkbands en punkdichters waren destijds niet aan te slepen, dus had Van Hall voor 27 februari een ruige avond georganiseerd onder de titel Een Plezante Aangelegenheid. Om 18 uur kon je aan tafel en om 19 uur begon het programma. Voor 7 piek mocht je naar binnen.

Op het podium waren niet alleen optredens van lokale artiesten, zoals The Ex, dichter Jos de Jong alias Dorpsoudste de Jong en stichting ter Bevordering van de Illegale Wetenschap (BILWET), maar ook de ludieke striptekenende heren Kamagurka en Herr Seele (Luc Zeebroek en Peter Van Heirseele) uit België en The Shrubs en Chumbawamba, de rockende anarchisten uit Engeland.

Johannes van de Weert, striptekenaar van RedRat en zanger van punkband Rondos, had een aankondigingsaffiche getekend met een dansend varken. De 25-jarige zanger, gitarist en toetsenist Nigel Hunter alias Danbert Nobacon haalde een foto uit z’n binnenzak, toonde het aan de 27-jarige Herr Seele, het bleek een portret te zijn van Freddie Mercury, de 40-jarige zanger van de Engelse rockgroep Queen. De punker drukte hem op het hart dat hij nooit zo’n rockster moest gaan worden.

Queen trad in oktober 1984 op bij het luxe casino-resort Sun City in Zuid-Afrika ter promotie van hun album The Works. Vanwege het apartheidsregime had de Verenigde Naties artiesten opgeroepen het land te boycotten, maar Freddie negeerde dat dringend verzoek. Als frontman zong Nobacon in het nummer How To Get Your Band On Television: Freddie Mercury – this is your life! / Thank the Lord you were born white / And thank apartheid for this wonderful opportunity / To peddle your hypocrisy in Sun City!.
Helaas waren de video-opnamen, die toen gemaakt werden door een man met een camera op zijn helm, mislukt.
illustratie, ongepubliceerd

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *